در طی چند سال اخیر بارها و بارها شاهد ارائه محصولات امنیتی "مید این وطن" در پس سروصدا ها تبلیغاتی بوده ایم که در اغلب موارد اگر مخاطب ضریب هوشی کمی بالاتر از پلانگتون داشته باشد، فاصله بسیار زیاد ادعاهای مطرح شده با واقعیت را در همان نگاه اول متوجه خواهد شد.
من نه خصومت و مشکلی با شخص یا شرکت خاصی در ایران داشته و دام و نه خدای را هزارمرتبه شکر وابستگی شغلی و مالی و فنی و ... به هیچ کدام. از هر نوع پیشرفت و نو آوری هم در زمینه کاری خودم توسط دوستان و به روایتی دیگر هم وطنان همیشه استقبال کرده ام. اما یک مورد را هرگز نتوانسته ام تحمل کنم و آن هم ادعاهای کذب و فریبنده و دهان پر کن برای بازاریابی و تبلیغات توسط برخی از این شرکتهاست.
بسیاری از افراد فنی (تقریبآ تمام) دستگاه های فایروال وطنی موجود را نمونه های بارز و شاخص این زمینه می دانند. نیاز به ذکر نام محصول یا شرکت خاصی نیست ! همه به خوبی می دانند که چه هزینه های گزاف و نیروهای زبده و خلاقیت هایی صرف زیر پا گذاشتن قوانین GPL و GNU و دزدی از محصولات کد باز در روز روشن شده است. عمق فاجعه گاهی تا آن اندازه زیاد می شود که تولید کننده (!!!) ادعا می کند کلیه ماژول های سیستم توسط متخصصین خود شرکت طراحی و تولید و پیاده سازی شده است و از عبارت "اولین در ..." نیز مثل نقل و نبات استفاده می شود.
طراحی و توسعه محصولات (کد باز) دیگران و ارائه آن بعنوان محصولی جدید حتی بصورت تجاری اتفاق جدید و یا حتی بدی نیست. بسیاری از پروژهای شناخته شده به همین ترتیب و توسط پشتیبانی شرکت های تجاری به وضعیت کنونی خود دست یافته اند، اما ، در هیچ یک از موارد حقوق معنوی منبع مورد استفاده نادیده گرفته نشده و یا بد تر از آن، مخفی و انکار نمی شود!
برادر نخبه، برادر متخصص، برادر توسعه دهنده، برادر میهن پرست و عشق "ایران"، چه اشکالی دارد اگر بگویی من محصولی با قابلیت های چینین و چنان مبتنی بر پروژه کد باز فلان تولید کرده ام؟! چه اشکالی دارد اگر بتوانی با کارآمد تر کردن رویه های گرافیکی ابزارهای موجود، آنها را بعنوان محصولی جدید تر معرفی کنی؟! چه اشکالی دارد اگر بگویی آنقدر توانایی و تخصص داشته ام تا یک محصول کد باز را حتی بدون هیچ تغییر خاصی (و با استفاده از روش های بازاریابی و بیزینس!) به مشتری بفروشتم؟؟ این هنر شماست که میتوانید iptables و نرم افزارهای مشابه را در قوطی حلبی روغن قو قرار داده، رنگ کرده و ده ها دستگاه از آن را بعنوان فایروال کاملآ ایرانی بفروشید. این قدرت شماست که میتوانید با عوض کردن تم (theme) های رویه گرافیکی نرم افزارهای کد بازمجانی، آنها را بعنوان "تولیدات کد نویسان شرکت خود" ثبت کنید و مثل کشمش روی وب سرورها گسترده کنید،در شرایطی که حتی توانایی و دقت لازم برای پاک کردن همه کامنت های برنامه نویسان اصلی پروژه را هم ندارید. این تیزهوشی شما را نشان میدهد که کپی برابر اصل راهکارهای تجاری و کرک شده VoIP خارجی را "باز تولید" کرده و با گرفتن سطح دسترسی بالا از کاربر و مشتری سیستم، مانع از افشای دزدی خود میشوید. در نهایت این نشانه نبوغ شماست که با نوشتن یک رابط کاربری ساده تحت وب، کل تکنولوژی و حاصل چندین سال تحقیقات و تجربه پیاده سازی شده در یک پروژه کد باز مثل Snort را بعنوان "محصول تمام ایرانی" به خورد مشتری بدهید و در دفاع از آن بگویید که خود ابداع کننده و توسعه دهنده تکنولوژی بوداید و حتی اگر قضیه لو رفت باز هم عنوان کنید که آن پروژه را در سطح گسترده تکمیل کرده اید، پس محصول شماست. شما حتی می توانید آنقدر قوی عمل کنید که تکنولوژی آنتی ویروسی که بیش از 10 سال از عمر و کارایی آن گذشته و بیش از 90% بد افزارها را شناسایی نمی کند (این درصد کاملآ فنی و قابل دفاع است!) را نیز کماکان بعنوان یک محصول امن و قابل اطمینان وطنی به خورد ارگان های دولتی بدهید. و باز هم میتوانید چند میلیارد تومان از بودجه ایی که باید صرف نخبگان واقعی شود را برداشته و اینترفیس ترجمه شده KDE را بعنوان "سیستم عامل ملی" رو کرده، Knoppix را ویرایش کرده و بعنوان نگارش زنده لینوکس ایرانی قالب کنید. این ها همه توانایی ها و تخصص شما محسوب می شوند، باور کنید! این ایران چه ها که نمیکند...
امروز نیز برگ زرین دیگری در این زمینه در دفتر افتخارات متخصصین و نخبگان ایرانی به ثبت رسید. من در این چند سال تصور میکردم که تکنولوژی Application Layer Firewalling که سالهاست در قالب محصولات تجاری و کد باز سخت افزاری و نرم افزاری توسط شرکت های معتبر در دنیا در حال ارائه است، حاصل تحقیق و توسعه خود آنهاست. نمی دانستم این تکنولوژی نیز همانند هر چیز دیگری که آنرا به تاریخ 2400 ساله ایران ( بیچاره ایران !!!) ربط میدهند و ایرانی را صاحب آن می کنند، بنیانگذار این تکنولوژی نیز نخبگان ایرانی هستند و برای اولین بار در جهان اقدام به ارائه محصولی خود ساخته کرده اند. همینطور پیش از این من تصور می کردم که یک سخت افزار امنیتی، تشکیل شده از تعدادی چیپ و ترانزیستور و مدار که همه آنها در کنار هم خود به خود و یی هو!!! منجر به برقراری امنیت میشوند. و البته راهکارهای نرم افزاری نیز با پرینت بر روی کاغذ و قرار دادن در مسیر عبور کابل ها، قابل استفاده می شوند.
آقا جان مادرتون دیگه بیخیال !!! بس کنید! کاش حداقل همین دزدی ها را نیز درست و کامل انجام میدادید و مشکلات تاریخ مصرف گذشته محصولاتتان را حل می کردید و بعد در مورد "امنیت" آنها شعار میدادید!
خدا پدر این اسرائیل و امریکای ها را بیامرزد که با تولید ابزارها و نرم افزارهای مختلف و چپاندن قابلیت های جاسوسی در تک تک آنها، موجبات پیشرفت این مرز و بوم را فراهم آوردند، و همه هم دروغ میگویند و نیت سوء دارند بجز "ما" !
این را هم اضافه کنم که بعضی این قبیل بزرگنمایی های فنی و علمی توسط رسانه ها و روزنامه ها را ناشی از عدم آگاهی خبرنگار و تهیه کننده مطلب از موضوع می دانند. این که نشد توجیه. خواهر خبرنگار، برادر مترجم، با کمال احترام شما که در زمینه ایی تخصص و یا حتی دانش اولیه را هم نداشته و هر مزخرفاتی را که تحویل میکروفن و قلمت دهند منتشر میکنی ، بیخود میکنی به سراغ آن موضوع میروی! حداقل مشورت بگیر، خودت کمی تحقیق کن...!
باور کنید هر بار که صدا و سیما درباره اکتشافات ناسا از سیارات دیگر خبر می دهد من منتظرم هر آن گوینده خبر از پیشینه این کشف در سلسله هخامنشیان یا تاریخ و تمدن اسلامی دانشمندان ایرانی بدهد. البته در ممکلتی که توانایی های رئیس جمهور در بکارگیری قابلیت های نرم افزار Excel بیداد میکند، تکنولوژی بصورت قاچاق و بازارسیاه از روسیه و چین و کره وارد شده و به اسم دانشمندان ایرانی ثبت میشود، فرانسه میسازد و "ایران" هوا میکند آن هم با 50 سال تآخیر تکنولوژیک، و در مملکتی که در تجمعات آن آدم کشته می شود ولی رسانه ها خبر از تولد میدهند، وارونه جلوه دادن حقیقت های فنی آن هم در این سطح بسیار جزئی و ابتدایی که اصلآ چیزی نیست!
اصلآ کی به کیه آقا جان، ویندوز Seven را هم ایرانی ها درست کرده اند اما به دلایل سیاسی ترجیح دادند آنرا تحت نام تجاری Microsoft عرضه کنند. Linus Torvalds (پدر لینوکس) هم دانشجوی فوق شریف بود و شاگرد دکتر فلانی... شکایتی داری؟؟؟؟!!!